Przejdź do zawartości

Forma dodatków do Klanarchii

Dyskusje o suplementach oraz plany wydawnicze

Moderator: Inkwizytorzy

Re: Forma dodatków do Klanarchii

Postprzez Fanotherpg » N lip 12, 2009 11:14 pm

Co do poprzednika chciałbym zwrócić uwagę na 2 rzeczy. Po pierwsze przygody są tworzone pod grupę, więc taki podręcznik z przygodami byłby stratą pieniędzy bo raczej nikt by się w nim nie odnalazł... Co innego np. wydanie papierowe najciekawszych relacji z sesji jako przykładów prowadzenia takowych oraz przykładów jak inaczej można było historie rozwinąć.

Po drugie, mechanika jest prosta i przystępna, tylko wydaje się skomplikowana, co innego z światem, który ma znaczną głębię, ale w końcu można grać przedstawicielami niszowego klanu, którzy nic o świecie nie wiedzą.
Pełna wersja Daggerfall legalnie i za darmo!
Fanotherpg
Sława Rodziny

Postprzez gosc1313 » Pn lip 13, 2009 7:32 pm

Fanotherpg napisał(a):Co do poprzednika chciałbym zwrócić uwagę na 2 rzeczy. Po pierwsze przygody są tworzone pod grupę, więc taki podręcznik z przygodami byłby stratą pieniędzy bo raczej nikt by się w nim nie odnalazł... Co innego np. wydanie papierowe najciekawszych relacji z sesji jako przykładów prowadzenia takowych oraz przykładów jak inaczej można było historie rozwinąć.

Nie zgadzam się. Tak jak w innych systemach, tak i tutaj mogłyby się pojawiać przygody wydane w sposób profesjonalny.

Fanotherpg napisał(a): Po drugie, mechanika jest prosta i przystępna, tylko wydaje się skomplikowana, co innego z światem, który ma znaczną głębię, ale w końcu można grać przedstawicielami niszowego klanu, którzy nic o świecie nie wiedzą.

Motoryka motoryką, ale świat jest bardzo złożony, a język podręcznika to łatwych nie należy (nie można mu natomiast z pewnością odmówić klimatyczności).
Życie to test z użyciem nieskończenie wielu kości.
gosc1313
Mentor klanu

Postprzez Fanotherpg » Pn lip 13, 2009 9:16 pm

Profesjonalny dla konkretnej grupy, dla innych grup musiałyby być mocno modyfikowane. A co do historii, racja jest skomplikowana i taka powinna być. Przynajmniej można wczuć się w klimat, wiedzieć, ze nic się nie wie... Czuć tą przestrzeń i przepaść dzielącą niszowy klan z stolicą Omamu, a co dopiero z Ebionitami czy Starożytnymi.
Fanotherpg
Sława Rodziny

Postprzez Siman » Śr lip 15, 2009 6:36 pm

IMO jeśli już jakieś przygody, to co najwyżej coś jak Krew i Rdza do Neuroshimy - kilkadziesiąt kilkuzdaniowych pomysłów na przygody (co zresztą jest już w podręczniku przy opisie świata, ale można więcej i trochę obszerniej). Czasem ma się pustkę w głowie i takie inspiracje potrafią bardzo pomóc. Kompletne przygody to dla mnie rzecz kompletnie nieprzydatna. Próbowałem kilka z różnych systemów i nigdy żadnej nie poprowadziłem do końca, a miałem problem ze spamiętaniem wszystkiego co sobie wymyślił autor (Gambit Złotego Króla do Monastyru to już przegięcie na całej linii jeśli chodzi o nagromadzenie BN-ów, ale zazwyczaj i tak potrzeba kilku krotnej lektury przygody, żeby nie prowadzić z książką na kolanach - krócej wychodzi wymyślenie wszystkiego samemu). A biorąc pod uwagę, że przygody to najgorzej sprzedające się dodatki do większości systemów (co potwierdza choćby Portal), to moją opinię potwierdza chyba większość MG.
Sweet cats counter:
Spoiler:

Realizm zabija kotki!
Siman
Inkwizytor

Postprzez Raziel » Śr lip 15, 2009 9:23 pm

IMHO, fajnie by było stworzyć obszeeeeerny opis jakiejś konkretnej miejscówki (np. siedziba dużego klanu) oraz jego okolic i wypełnić to masą zahaczek i pomysłów na przygody.
Raziel
Unita

Postprzez Driden » Śr lip 15, 2009 10:01 pm

Jeżeli już mowa o takiej miejscówce to mnie jedna tylko przychodzi do głowy, której na pewno by się to przydało, Omam. Wielkie, istotne miasto, centrum polityczne, miejsce magii i w ogóle centrum Unii.
Driden
Krewniak

Postprzez Fanotherpg » Cz lip 16, 2009 12:13 pm

Driden nie tylko Omam ale wszystkie kluczowe miasta wspomniane na mapie + gł siedziba Soldatów, której zabrakło ;)
Fanotherpg
Sława Rodziny

Postprzez Driden » Cz lip 16, 2009 5:14 pm

Dobra powiem tak, tylko Omam bym kupił.
Albo przynajmniej myślał o kupnie, bo jak dodatki kosztowałyby choć mniej więcej tyle co podstawka, to nie wiem czy bym się skusił.
Driden
Krewniak

Postprzez Qumi » So lip 18, 2009 12:01 pm

Czytałem gdzieś na forum ostatnio o mistycznych tatuażach i mechanizmach, które opierały się na artyzmie i rzemiośle, które jednak zostały wyrzucone, bo nie zmieściło się tyle rozdziałów w podręczników. Może, więc owe mechanizmy wkomponować w clanbooki? Np. w podręczniku o Rytualistach byłaby rozpiska mechaniki mistycznych tatuaży, u technoklanów mechanizmów, u hanzy np. trucizny a u soldatów... no nie mam pomysłu... może coś w rodzaju amuletów zrobionych z trofeów z potworów?
Qumi
Krewniak

Postprzez Fanotherpg » So lip 18, 2009 12:26 pm

Qunsi zapewne tak będzie, gdyż Furiath wielokrotnie zaznaczał, że wiele rzeczy z podręcznika zostało usuniętych i może być wydanych jako dodatki.
Fanotherpg
Sława Rodziny

Postprzez Siman » N lip 19, 2009 11:26 pm

Jestem pewien, że clanbooki, o ile się pojawią, będą zawierały mnóstwo informacji pokrewnych danym klanom, ale nie dla nich charakterystycznych. Tatuaże i mechanizmy IMO świetnie się do tego nadają. A propos tego, co można wrzucić do Soldatów - mnie się marzy motoryka rozgrywania większych starć i bitew, więc pasowałoby jak ulał. :)
Sweet cats counter:
Spoiler:

Realizm zabija kotki!
Siman
Inkwizytor

Postprzez Rafael » N wrz 06, 2009 8:53 pm

Ja chciałbym ujrzeć ekran mistrza gry (taki jak do warhammera lub D&D) taki z głównymi tabelami dla MG klimatycznymi ilustracjami z drugiej strony. To jest coś.
Rafael
Krewniak

Postprzez pagi » N wrz 06, 2009 11:13 pm

A po co to? Mi to nie pasuje bo MG będzie zajmował więcej miejsca którego czasami nie ma. A takie coś to sobie można zrobić :P :)
pagi
Sława Rodziny

Postprzez Fanotherpg » Pn wrz 07, 2009 12:38 pm

Rafaelu ekran mistrza gry jest całkowicie zbyteczny gdyż służył on głównie do 1 rzeczy - ukrywania rzutów przed graczami, a w Klanarchii wszystkie testy są jawne :)
Fanotherpg
Sława Rodziny

Postprzez Heos » So lut 06, 2010 2:59 pm

Rafaelu ekran mistrza gry jest całkowicie zbyteczny gdyż służył on głównie do 1 rzeczy - ukrywania rzutów przed graczami, a w Klanarchii wszystkie testy są jawne

To chyba za dużo nie grałeś w DD, ekran mistrza gry jest znakomitym skrótem większości potrzebnych tabel. Nie trzeba przerzucać dziesiątek stron z podręcznika tylko wszystko pod ręką. Bardzo przydatna rzecz, oczywiście można taki zbiór tabel zrobić sobie samemu jak to robię ja ale ekran wielu bardziej leniwym graczom zapewne pomógłby ;)

Swoją drogą, straszne dawno nikt tutaj nie pisał... wymarłe forum?
Przyszedł Heos zrobić chaos. - Kamień
Moja strona
Heos
Unita

Postprzez Armiel » Wt lut 09, 2010 4:30 pm

Swoją drogą, straszne dawno nikt tutaj nie pisał... wymarłe forum?

Kiedyś udzielałem się mocno w prawie każdym temacie. Potem pojawiało się coraz mniej wątpliwości, coraz mniej tematów wygasało naturalnym rytmem. No i oczywiście jest jeszcze proza życia: dla niektórych rodzina, praca i dom, dla innych szkoła, studia, dziewczyna itp.
Forum nie wymarło - moim zdaniem jest jak przyczajony tygrys, gotów skoczyć, jak pojawi się ciekawy temat :D Np. DODATEK.

Co do dodatków - jest jeszcze taki dział jak twórczość własna. Może wrzućmy tam swoje rzeczy - ja tam chyba kiedyś utopiłem amulety oraz "alternatywne" wiedźmiarstwo. Inni wrzucili ciekawe pomysły na sprzęt itp. Widzę też, że nikomu się nie che spisywać własnych kronik - a to dla mnie jedno z fajniejszych źródeł inspiracji.
Cóż - mało jest twórców, więcej konsumentów :-) Ale to wcale nie oznacza, ze jest źle czy coś. Po prostu dajmy napęd na forum i zacznie działać.
Klanarchia rulez :-) A jak ktoś ma inne zdanie to .... niech sobie ma :p
Armiel
Decydent klanu

Postprzez Lasard » Wt lut 09, 2010 5:21 pm

To chyba za dużo nie grałeś w DD, ekran mistrza gry jest znakomitym skrótem większości potrzebnych tabel. Nie trzeba przerzucać dziesiątek stron z podręcznika tylko wszystko pod ręką. Bardzo przydatna rzecz, oczywiście można taki zbiór tabel zrobić sobie samemu jak to robię ja ale ekran wielu bardziej leniwym graczom zapewne pomógłby ;)
No to na co ekran mistrza gry? Nie wystarczy jakaś broszurka?
Już niedługo będzie o czym rozmawiać- niech tylko wypuszczą pierwszy dodatek: "Prymat maszyn" ^^
Co do działu własna twórczość Armiel- zamieściłem tam temat do wstaiania wyzwań od egzarchów ale nikt nie kwapi się by coś wymyślić :/
Kroniki- ja właśnie omawiam z moimi graczami drugą sagę. Zaczniemy ją dopiero za 4 miesiąc bo jeden z graczy szykuje się na matury. Swojej pierwszej nie miałem ochoty spisywać (no chyba że zrobię to tak pobieżnie :P), ale z drugiej już na pewno wstawię raporty (a będzie ich sporo bo gracze zażyczyli sobie też sesji na których będą poruszane wyłącznie wątki poboczne, czyli takie przerwy od głównego nurtu fabularnego).
Odgrywanie postaci- to coś na co każdy z nas lubi tracić czas.
Lasard
Rzecznik rodu

Postprzez Heos » Wt lut 09, 2010 6:56 pm

No to na co ekran mistrza gry? Nie wystarczy jakaś broszurka?

Bo jest podręczny? Nie trzeba wertować książki / broszurki aby coś znaleźć?
Zresztą, mówiłem o tym do czego służy ekran MG a nie, że jest przydatny w Klanarchii. Tutaj tak mało rzeczy jest opisanych, że nie byłoby co umieścić na ekranie.
Przyszedł Heos zrobić chaos. - Kamień
Moja strona
Heos
Unita

Postprzez Tomasz M. » N mar 07, 2010 3:35 pm

Hm...Czy w daaalekiej perspektywie możliwe by było wydanie, na wzór "clanbook'ów" z Wampira, czy L5K dodatków opisujących, w sposób rozszerzony poszczególne Wolne Rodziny? Z ciekawostkami, dodatkowymi elementami ekwipunku, czy nawet umiejętnościami, lokacjami, historią, zależnościami, dziwnymi i wpływowymi BN-ami itd, itp, etc.? Osobiście bardzo bym był zainteresowany czymś takim. Sądzę w ogóle, że byłoby to fajnym "pogłębieniem" świata i użyteczną pomocą nie tylko dla MG, ale i dla graczy, preferujących daną Wolną Rodzinę.
"Życie jest krynicą rozkoszy; lecz gdzie i hołota pija, tam wszystkie studnie są zatrute..." F.Nietzsche, "Tako rzecze Zaratustra".
Tomasz M.
Rzecznik rodu

Poprzednia strona

Powrót do Strona główna forum

Powrót do Podręczniki i dodatki