Przejdź do zawartości

Film...co inspiruje a zarazem trzyma klimat

Dyskusje o prowadzeniu sesji, odgrywaniu postaci i tworzeniu nastroju

Moderator: Inkwizytorzy

Film...co inspiruje a zarazem trzyma klimat

Postprzez OutOffMyWay » So mar 06, 2010 1:11 am

zastanawiałem się nad tym jakie filmy obejrzeć pod katem grania , wiadomo każdego coś inspiruje , ostatnio zatem zaczęliśmy szukać... a z tym szukaniem rożnie było generalnie konwencja miesza ze sobą wiele stylów ,chętnie zatem poznam zapatrywania samego twórcy systemu jak i wasze

moja aktualna propozycja jest film co prawda może z dennym aktorem <odtwórca jednej z dwóch głównych rol w
Titanicu>ale za to z całkiem niezłym pomysłem ,szukałem bowiem wizji Soldatow i myślę ze Gangi Nowego Yorku w pewien sposób obrazują tych osobników -do tych czas kojarzyli mi się mimo wszytko ze zgraja która dopiero co wraca z Woodstocku połączona z odrobina militarnego rygoru niczym jak ktoś niedawno podsunął mi przykład kozaków z okresu 16-17 w maja nawet chyba stroje dość podobne

druga jest Claymore anime, <jak nie macie gdzie ściągnąć to dajcie znać na prv podam wam pasy konta z którego pobierzecie za darmo >wg mnie idealna wizja nie tylko zercow ale i rytualistów , organizacja w pewien sposób moim mniemaniu właśnie obrazuje rytualistów choć może się mylę...

ale tak naporawde mimo ze mógłbym wymienić jeszcze ze dwie trzy to pozycji inspirujących jest do systemu dość mało wiec chętnie poznam wasze opinie

To samo wsumie ma się książek <Gene Wolfe "cień kata" i co dalej??>
OutOffMyWay
Unita

Re: Film...co inspiruje a zarazem trzyma klimat

Postprzez Tomasz M. » So mar 06, 2010 10:21 am

Hm...Z filmów to co obowiązkowo oglądałeś "Krew Bohaterów" (masz tam i siedziby klanów mniej lub bardziej dzikich, i grę w kundla, i migawki z Hanzytami), "Stalowy Świt" (masz tam pewne nawiązania do świata a la Klanarchia), "Beowulf - Pogromca Ciemności" z Lambertem (czeka na ciebie od wczoraj), wspomniane przez ciebie anime "Claymore", skąd możesz czerpań natchnienie do tego, jak walczyć z pomiotem Bezmiaru w ramach Zakonu Rytualistów (od biedy pasuje), "Silent Hill", o którym, jako o inspiracji pisał Furiath...Trochę tego bym wymienił...Z książek i cykl "Czarna kompania" może się przydać (Jurek zostawił na pulpicie u mnie wszystko w pdf) i naturalnie "Cień Kata" G.Wolfe'a o którym też pisałeś. Jeżeli coś jeszcze przyjdzie mi do głowy, co mogło by być dla ciebie pomocą i natchnieniem w wyobrażeniu sobie realiów Klanarchii, owszem zupełnie innych od RPG-ów, które znałeś do tej pory to uzupełnię mą wypowiedź...Myśl o postaci dopasowanej i takiej, która nie byłaby jednorazowym eksperymentem sesyjnym.

Tu ilustracje, z których spora część jest na bank w klimacie: http://www.aumania.it/fa_brom1.html
"Życie jest krynicą rozkoszy; lecz gdzie i hołota pija, tam wszystkie studnie są zatrute..." F.Nietzsche, "Tako rzecze Zaratustra".
Tomasz M.
Rzecznik rodu

Postprzez Księciunio » Wt mar 09, 2010 11:07 pm

W sumie to nie film ale książka P. Brett'a "Malowany człowiek" całkiem dobrze wpasowuje się w klimat Klanarchi. Serdecznie polecam!
Księciunio
Dzikoklanyta

Postprzez Tomasz M. » So mar 13, 2010 8:58 pm

Z filmów - trącący na 10 mil kiczem Warlock i trącący na 100 mil kiczem Warlock II, mimo swej naiwności powalającej i osadzenia tego w realiach lat 80-tych XX wieku w jakimś stopniu inspirują jeżeli chodzi o archetypy takie jak mroczny kultysta demonów, żerca, nekrodriud (:)).
"Życie jest krynicą rozkoszy; lecz gdzie i hołota pija, tam wszystkie studnie są zatrute..." F.Nietzsche, "Tako rzecze Zaratustra".
Tomasz M.
Rzecznik rodu

Postprzez diakonis » So mar 13, 2010 9:05 pm

Żeby nie zakładać nowego tematu to wcisnę pytanie tutaj.

Na ostatnim Interludium ustaliliśmy konwencję gry oniryczno, groteskowego snu, z filmową inspiracją
Sleepy Hollow (Jeździec bez głowy). Postanowiliśmy oglądnąć jakiś film w tym klimacie tuż przed sesją.
Czy macie może jakieś propozycje filmów w tym klimacie? Albo może coś w klimacie sennych scenerii Innsmouth Lovecrafta?
diakonis
Krewniak

Postprzez Sztrasny » So mar 13, 2010 9:57 pm

Może Silent Hill? :) Zdecydowanie zbyt... Bezpośrednie względem proponowanej konwencji, niemniej wciąż dobre źródło pomysłów.
Sztrasny
Specjalista

Postprzez diakonis » So mar 13, 2010 10:48 pm

Tak padł pomysł żeby oglądnąć pierwszą sekwencję Silent Hilla, ale szukamy czegoś
żeby oglądnąc w całości, nie było całkiem znane ale też nie było jakims off-camp-slasherem.
diakonis
Krewniak

Postprzez Tomasz M. » Pn kwi 19, 2010 6:49 pm

PS. osoby chcące sobie wyobrazić do czego prowadzi kult Wielkiego K powinny obejrzeć dziwaczny film japoński "Tetsuo. The Iron Man".
Tu trailer http://www.youtube.com/watch?v=uROMTzJsfOI Wierzcie mi, ostre dziwactwo, ale godne uwagi jako hmhm swego rodzaju wizualizacja bo inspirować się tym nie radzę :P)...
Tomasz M.
Rzecznik rodu

Postprzez OutOffMyWay » Wt kwi 20, 2010 11:50 am

joppa oglądałem razem z tobą niesamowicie mi się z tym systemem kojarzy:D
OutOffMyWay
Unita

Postprzez Tomasz M. » Wt kwi 20, 2010 6:18 pm

Uściślę - ten film to czasy obecne, wiek 20, ale kojarzy się w sensie pokazania na chorym przykładzie człowieka który staje się pól człowiekiem - pół maszyną i to dość monstrualną... Wypisz wymaluj wizja korodera Wielkiego K. :) Taka wizualizacja...
Tomasz M.
Rzecznik rodu

Postprzez Lasard » Pn maja 03, 2010 12:34 pm

Jeżeli ktoś nie ma pomysłu na maskę Rytualisty to polecam anime Bleach. Stworzenia w tej bajce zwane pustymi mają bardzo fajne maski z białej kości :)
Odgrywanie postaci- to coś na co każdy z nas lubi tracić czas.
Lasard
Rzecznik rodu

Postprzez Heos » N maja 09, 2010 10:40 am

Jeżeli już, to polecałbym maski nie pustych (bo to są raczej ich twarze) a Vizardów, którzy faktycznie zakładają maski ;)
http://bleachportal.net/fanart/artwork/ ... hizard.jpg
http://th01.deviantart.com/fs25/300W/i/ ... umball.jpg
http://fc00.deviantart.net/fs18/f/2007/ ... enlong.jpg

Ale fakt, anime może być dobrą motywacją.
Przyszedł Heos zrobić chaos. - Kamień
Moja strona
Heos
Unita

Postprzez Lasard » N maja 09, 2010 11:49 am

Praktycznie na to samo wychodzi bo to też są puści :P
Lasard
Rzecznik rodu

Postprzez Heos » N maja 09, 2010 9:54 pm

Vizardzi nie są pustymi! :D Nie siej takich herezji.
Vizardzi są Shinigami, którzy nakładają maski pustych (taka nazwa, puści nie noszą masek). Kontrolują pustych ukrytych wewnątrz nich.

Ale mniejsza z tym, fakt, że Bleach to dobry motyw.
Przyszedł Heos zrobić chaos. - Kamień
Moja strona
Heos
Unita

Postprzez Lasard » Pn maja 10, 2010 8:41 am

A czekaj, pomyliłem ich z tymi od Aizena xP
Lasard
Rzecznik rodu

Postprzez Morion » Śr sie 11, 2010 1:12 pm

Franklin. Miasto (nie zwróciłem uwagi, ale po naszemu miasto podobno zwie się Tymczasem xD ) w którym dzieje się historia detektywa jest ciekawe. Myśle, że niejednemu się spodoba
Morion
Dzikoklanyta

Powrót do Strona główna forum

Powrót do Grywalność i konwencja