Przejdź do zawartości

Chce kupić klanarchie...

Dyskusje ogólne, niezwiązane z Klanarchią

Moderator: Inkwizytorzy

Chce kupić klanarchie...

Postprzez xlselektor » Śr sty 27, 2010 6:52 pm

No tak czytam czytam czytam... wiele tego... I chyba chce kupić Klanarchie.
No właśnie chyba... Bo tak kościstość mi tam nie przeszkadza, no może fetyszowatość świata trochę. W sumie koncepcja na wstępie mnie nie kręci wcale, jednak jest coś innego. Współtworzenie przygód przez graczy. Ogólnie jestem Fanem i to wielkim Mouse Guarda, Burning Empires. Chciałem zakupić BW ale na Rebelu będzie za jakiś czas.
Więc czytam o Klanarchi i zaciekawiły mnie niestandardowe rozwiązania w recenzjach. Czy możecie to bardziej w takim małym skrócie przybliżyć jak to wygląda i jak dużą role ma w grze?
xlselektor
Dzikoklanyta

Re: Chce kupić klanarchie...

Postprzez Rafael » Śr sty 27, 2010 9:14 pm

współtworzenie: Każdy z graczy zgłasza co chciałby widzieć na sesji (wybiera motyw) np: pojedynek na pokładzie statku, tajemnicza maszyna, plugawa księga... Ustalają także na czym oprą cykl np: zdecydowana przewaga walki, kultyści, konflikty społeczne... W Klanarchii mechanika(motoryka) odchodzi na 2 plan. Najważniejszy jest story-telling (też chcę być fajny) - telegraficzny skrót
Rafael
Krewniak

Postprzez xlselektor » Cz sty 28, 2010 10:05 am

A jak wygląda wsparcie mechaniczne tej kwestii? Jest bardzo robudowane czy to tylko ogólny zarys i zalecenia?
xlselektor
Dzikoklanyta

Postprzez Zuhar » Cz sty 28, 2010 10:45 am

Której kwestii?

Mechanika lekko dryfuje od Task Resolution w kierunku Conflict Resolution (Pentagram). Konflikty społeczne (przekonywanie itp.) rozstrzygane są mechanicznie. Za storytelling można dostać dodatkową kość do testów. Świat jest dokładnie opisany w zarysie, ale pozostawia duże pole do popisu dla MG i graczy z wyobraźnią.

Współtworzenie zarysu kampanii opiera się na umowie. Podręcznik zobowiązuje prowadzącego do uwzględnienia ustaleń graczy, ale jak dotąd nie zauważyłem, żeby kopał prądem tych co zignorują ten zapis. Dodatkowo pewne premie gracze otrzymują za realizację postawionych przed ich postaciami celów, więc ignorowanie ich jasno wyrażonych preferencji przez MG zdecydowanie go dyskwalifikuje.

Mechanika Klanarchii jest dość nowoczesna w porównaniu z tym co było do tej pory na rynku, ale do rozwiązań z Mouse Guarda i Burningów jeszcze trochę jej brakuje. Stopień komplikacji mechaniki jest na poziomie Mouse Guarda w kwestii rozstrzygania (przypominam jednak, że Klanarchia to jednak Task Resolution z elementami Conflict Resolution, a MG zdecydowanie Conflict Resolution). Na poziomie nagradzania graczy/postaci Mouse Guard ma szersze pole do popisu.

Ważnym elementem Klanarchii jest Scena Nadejścia Ciemności. Wtedy "płaci się" za naciąganie prawdopodobieństwa w pozostałych scenach. Każdy punkt z Puli Ciemności może być teraz wykorzystany przeciw postaciom, a oni nie mogą już dostawać dodatkowych kości za dorzucanie punktów do Puli.

Szczegóły poznasz czytając podręcznik.
W Klanarchii nie ma innych ras, prócz ludzi i potworów. Te drugie się zabija. - Michał Markowski
Zuhar
Inkwizytor

Postprzez xlselektor » Cz sty 28, 2010 2:37 pm

Zuhar właśnie na taką odpowiedz liczyłem, zdecydowanie jest bardzo pomocna.

Dziękuje!!!
xlselektor
Dzikoklanyta

Postprzez xlselektor » Śr lut 03, 2010 5:11 pm

Dobra kupuje
Przeglądałem wszystko co napisał na necie autor, nie tylko o tym systemie i koles wie co mówi zaufam mu:]
xlselektor
Dzikoklanyta

Postprzez Armiel » Pt lut 05, 2010 1:58 pm

Nie zawiedziesz się. jak będziesz miał fajną ekipę graczy to będziesz się bawił naprawdę zaje... tzn świetnie.
Cena warta produktu. Jest to jeden z lepszych systemów RPG z jakim się spotkałem.
Klanarchia rulez :-) A jak ktoś ma inne zdanie to .... niech sobie ma :p
Armiel
Decydent klanu

Postprzez Heos » So lut 06, 2010 7:44 pm

Armiel napisał(a):Nie zawiedziesz się. jak będziesz miał fajną ekipę graczy to będziesz się bawił naprawdę zaje... tzn świetnie.
Cena warta produktu. Jest to jeden z lepszych systemów RPG z jakim się spotkałem.

Nie przesadzajmy, cena nie jest warta tego produktu. Mnogość literówek i niedopracowanie jest widoczne. "Wszystko w rękach graczy", kurde od tego jest system aby gracze nie musieli sami wszystkiego robić, toć w podręczniku nawet ceny noclegu w karczmie nie znajdziesz. Idea dobra aby nie robić drugiego D&D ale przegięta w drugą stronę.

Ale pomijając moje marudzenie i kosmiczną cenę to system wart uwagi ;)
Przyszedł Heos zrobić chaos. - Kamień
Moja strona
Heos
Unita

Postprzez Armiel » Wt lut 09, 2010 4:25 pm

Ale pomijając moje marudzenie i kosmiczną cenę to system wart uwagi ;)

Hahahahahah :D To było naprawdę świetne. Nastawiło mnie bardzo pozytywnie.
Ja staram się kupować każdy (no prawie każdy) rodzimy system. I powiem tak - Klanarchia jest jak Orion wśród konstelacji na niebie. Wyróżnia się, jest łatwo rozpoznawalna a przy tym patrzenie na Oriona - podobnie jak prowadzenie Klanarchii - sprawia mi ogromną frajdę.

Pozdrawiam ciepło.
Klanarchia rulez :-) A jak ktoś ma inne zdanie to .... niech sobie ma :p
Armiel
Decydent klanu

Postprzez Tomasz M. » N mar 07, 2010 5:48 pm

No jak najbardziej zgodzę się z przedmówcami - bardzo ładnie wydany podręcznik, gra zawierająca nad wyraz sprawnie połączone elementy, znane niby z innych erpegów, ale tworzące tu oryginalną i jak najbardziej grywalną całość; specyficzna, ciekawa konwencja, dobra mechanika, proporcje między elementem "narracyjnym" a "mechanicznym" wypośrodkowane, słowem gra naprawdę udana, rzeczywiście pod wieloma względami wybijająca się ponad poziom innych polskich produktów tego typu...
"Życie jest krynicą rozkoszy; lecz gdzie i hołota pija, tam wszystkie studnie są zatrute..." F.Nietzsche, "Tako rzecze Zaratustra".
Tomasz M.
Rzecznik rodu

Powrót do Strona główna forum

Powrót do Pogaduchy