Przejdź do zawartości

Egzopancerz - budowanie

Miejsce do umieszczania własnych materiałów do gry.

Moderator: Inkwizytorzy

Re: Egzopancerz - budowanie

Postprzez Fanotherpg » Wt wrz 08, 2009 7:41 am

Ta, tylko zanim byś uruchomił ten pancerz minął by z tydzień a starczyłoby Ci na kilka godzin... Warto?
Pełna wersja Daggerfall legalnie i za darmo!
Fanotherpg
Sława Rodziny

Postprzez pagi » Wt wrz 08, 2009 5:20 pm

To klanarchia. Jak moduł uruchamiasz w UŁAMEK sekundy to taki pancerz z minutę.
pagi
Sława Rodziny

Postprzez Fanotherpg » Śr wrz 09, 2009 12:25 pm

Zwróć uwagę, że Egzopancerz to nie jest zabawka jak pojedyńczy moduł, to krocząca maszyna ciśnieniowa wzbogacona artefaktami i modułami. A na niektóre banalniejsze testy potrzeba kilku godzin. Trzeba by było to rozpisać.
Fanotherpg
Sława Rodziny

Postprzez gosc1313 » Śr wrz 09, 2009 1:28 pm

Przecież w podręczniku są opisane zasady aktywowania modułów. Jeśli pancerz ma być artefaktem to wystarczające byłoby uruchomienie modułu latania, z tym że cała jego energia zamiast unosić pancerz dosłownie w powietrze, po prostu dźwignęłaby go do góry. Wbrew pozorom moduły opisane w podręczniku są potencjalnie bardzo potężne i jeśli egzopancerz miałby działać wyłącznie w oparciu o magię technomantyczną, takie ustrojstwo jest bardzo łatwo opisać. Można sobie nawet wymyślić egzopancerz (artefakt) na gąsienicach i dodać mu moduł tablica motoryczna żeby się poruszał.

Podsumowując, moim zdaniem jeśli egzopancerz miałby być artefaktem, to nie ma co kombinować tylko używać reguł już zawartych w podręczniku (przecież nie ma ograniczeń co do kształtu i wielkości artefaktu i tak jak rękawica technomantyczna może dodawać ochrony, tak cała zbroja technomantyczna również może być wypasionym pancerzem).

Szkoda że niniejszy wątek w całości jest lekceważony przez Furiatha i innych działaczy mrocznej grupy wsparcia :?
Życie to test z użyciem nieskończenie wielu kości.
gosc1313
Mentor klanu

Postprzez Fanotherpg » Śr wrz 09, 2009 1:56 pm

Oj nie jest, uwierz. Na pewno obserwują i odpisują, ale nigdy nie możesz być pewien kto jest po tamtej stronie.
Fanotherpg
Sława Rodziny

Postprzez gosc1313 » Śr wrz 09, 2009 2:08 pm

Fanotherpg napisał(a):Oj nie jest, uwierz. Na pewno obserwują i odpisują, ale nigdy nie możesz być pewien kto jest po tamtej stronie.

Niewykluczone, jednak jakby to ująć... obserwatorzy niewiele wnoszą do wątku :)
gosc1313
Mentor klanu

Postprzez Armiel » Śr wrz 09, 2009 3:04 pm

Niewykluczone, jednak jakby to ująć... obserwatorzy niewiele wnoszą do wątku :)

Ja się nie wypowiadam bo dla mnie mrrroczna technika jest czarną magią :P
Mi generalnie nie pasują te całe kroczące pancerze itp. rzeczy - ale oczywiście musze powiedzieć jedno. Zrobiliście tutaj kawał dobrej roboty i chyba dam się skusić mrocznej, klanarchistycznej, technologii.

Uważam, że egzo (a właściwie endopancerz) bo egzo to chyba wewnątrz) powinien być straszliwie drogi, zawodny (bo jeśli kusza pneumatyczna jest to on tym bardziej) i być wytworem technologii a nie technomancji (poza doczepianymi modułami). Ale to jest IMO, a że w Klanarchii wolę demony, Pomrok, Bezmiar itp a nie technologie i technomancję to litościwie (dla siebie i swojej ignorancji) nie będę się wypowiadał :p
Poczekam na wypowiedzi większych speców od technologii :p
Klanarchia rulez :-) A jak ktoś ma inne zdanie to .... niech sobie ma :p
Armiel
Decydent klanu

Postprzez yog-sototh » Śr wrz 09, 2009 10:30 pm

JA tego watku nie lekceważę. Wypowiedziałem się raz i tyle. Nie jestem wielkiem fanem szczegółowego opisywania technologii. W cyberze mialem powiedziane tylko co może cybernetykla a czego nie i więcej mi nie było potrzeba. Nikt tam nie mówił jak dokładnie to to działa. Technologia na rubierzy została według mnie opisana w podstawce bardzo dobrze mi więcej nie trzeba.
yog-sototh
Specjalista

Postprzez Furiath » Śr wrz 16, 2009 11:17 pm

Propozycja gosc1313 brzmi rozsądnie, mechanizmy egzopancerza sa b. fajne.

Dobowe zużycie gazoplujów przez egzopancerz właściwy to jego ciężar x 3. Na przykład egzopancerz właściwy o ciężarze 10 (Szkielet 4 + Pancerz 3 + Pompa 0,5 + Moduł przeprawowy 1,5 + Magazynek 0,5) w ciągu doby użytkowania zużyje 30 gazoplujów.

Z doświadczenia gry wynika, że w większości gracze nie bawią się w taką matematykę na sesji, lecz ujmuja ogólnie ilość gazoplujów ("mam na tyle, by w tym łazić, bądź nie mam" lub "to ja MIsiu biorę taki zapas gazoplujów, by było na 3 dni, oka?") Stąd uprościłbym tę liczbę gazoplujów. I tak liczenie jest przy dźwiganiu - ale to akurat jest ok. bo zmusza do licznego kombinowania.

Mniej chyba bym się koncentrował na tym, jak zbudować egzopancerz, a bardziej na tym, jak ma działać już założony. Dlaczego? Otóż gdy mieliśmy archetyp konstruktora i całe zasady konstruowania urządzeń, gracze konstruowali pomiędzy sesjami (to samo było z alchemikiem i robieniem mikstur), potrafili również omijac zasady konstrukcji po rpostu biorąc jakiś fachowców ("Ty znasz się lepiej na mechanizmach, prosze Konstruktora Percepcjusza, aby zrobił mi x i y").

Acha, egzopancerze nie wymagają technomancji tj. oczywiście można taki zrobić (w fabularyzowanym opisie techoklanu taki jest), ale ogólnie można je złożyć z rupieci technicznych z wykorzystaniem technologii pneumatyki.
Furiath
Justycjariusz

Postprzez gosc1313 » Pt wrz 18, 2009 1:09 pm

Furiath napisał(a):Propozycja gosc1313 brzmi rozsądnie, mechanizmy egzopancerza sa b. fajne.

Dobowe zużycie gazoplujów przez egzopancerz właściwy to jego ciężar x 3. Na przykład egzopancerz właściwy o ciężarze 10 (Szkielet 4 + Pancerz 3 + Pompa 0,5 + Moduł przeprawowy 1,5 + Magazynek 0,5) w ciągu doby użytkowania zużyje 30 gazoplujów.

Z doświadczenia gry wynika, że w większości gracze nie bawią się w taką matematykę na sesji, lecz ujmuja ogólnie ilość gazoplujów ("mam na tyle, by w tym łazić, bądź nie mam" lub "to ja MIsiu biorę taki zapas gazoplujów, by było na 3 dni, oka?") Stąd uprościłbym tę liczbę gazoplujów. I tak liczenie jest przy dźwiganiu - ale to akurat jest ok. bo zmusza do licznego kombinowania.

I KTO TO MÓWI :D

Doświadczenie pokazuje, że bawią się w jeszcze więcej liczenia... Walka: umiejętność postaci gracza + przewaga na pentagramie + ewentualnie bonusy z manewrów kontra umiejętność + ew. przewaga na pentagramie + ewentualnie bonusy z manewrówprzeciwnika... Czyli w praktyce na przykład w sumie 12K10 i liczy się sukcesy, liczy się dziesiątki, przerzuca, znowu liczy, następnie dodaje rzuty popleczników (jeśli umiejętności od do to tyle i tyle rzutów ma dany poplecznik), dodaje się wyniki rzutów popleczników do przebić jakie uzyskał Lider, potem odejmuje wynik słabszego od wyniku lepszego lidera, do różnicy dodaje obrażenia z broni i obrażenia z manewrów oraz obrażenia z wzajmnie wpływających na siebie Szkód z dwóch akcji na pentagramie. Potem od rezultatu odejmuje się przebicia uzyskane w teście ochrony :) Czasem od liczby kostek przysługujących poplecznikowi odejmuje się odpowiednią liczbę zgodnie z manewrem, a są też inne sztuczki :o I ogólnie nie liczy się tego wszystkiego raz, czy dwa razy na sesję, ale co rundę walki z użyciem motoryki :) Gracze i narrator zmieniają się w liczydła i wykańczają psychicznie przy powtórnych obliczeniach jeśli każdemu wyszło coś innego :shock: a o ile pomyłka o 1 nie jest ważna, to przy 2,3 punkatch przesądza o "zabiciu do połowy" :roll:

A jeśli chodzi o egzopancerz to przecież tego się nie liczy podczas sesji tylko między sesjami, tworząc egzopancerz, na takiej samej zasadzie jak tworzy się kartę postaci. Raz się policzy a potem już tylko "zużywam X gazoplujów, żeby". W praktyce działa to całkiem nieźle. Gazopluje się po prostu odejmuje tak samo jak liczy się liczbę wystrzelonych strzał z łuku. Opisy poszczególnych mechanizmów są nie bardziej złożone od opisów modułów technomantycznych.

Z drugiej strony nie wątpię jednak że da się wymyślić coś lepszego, poświęcając na to więcej niż jeden wieczór z redbullem ;) Choć wątpię by było to jeszcze prostsze od zasady: obciążenie przesądza o wymaganym Dźwiganiu, użycie mechanizmu kosztuje X gazoplujów, użycie artefaktów przebiega zgodnie z zasadami technomancji.
gosc1313
Mentor klanu

Postprzez Fanotherpg » N wrz 20, 2009 12:07 am

Jest dużo rzucania ale po co to jeszcze powiększać :) Chociaż według mnie chociażby tak dokładna a zarazem ogólna mechanika tworzenia egzopancerzy byłaby przydatna.
Fanotherpg
Sława Rodziny

Postprzez Piotr P. » Wt mar 09, 2010 4:06 pm

Chciałbym odświeżyć temat. Od jakiegoś czasu zastanawia mnie, jak zbudować taki egzopancerz, jako artefakt - z jakich modułów w oparciu o pomysły, które tutaj zostały zamieszczone, można by wymyślić artefakt początkowy dla nowej postaci (przykładowo 9 modułów znanych, 16 + opcjonalnie listwa, miejsc na moduły). Nie chodzi o uzyskanie takich samych właściwości, czy współczynników, ale o to, jakie byście dobrali moduły do takiego egzopancerza, żeby spełniał wasze potrzeby.
Piotr P.
Krewniak

Postprzez Rafael » Wt mar 09, 2010 6:06 pm

Rafael
Krewniak

Postprzez Tomasz M. » Wt mar 09, 2010 6:54 pm

Interesujący opis - czy masz jeszcze inne tego typu, autorskie pomysły pod Klanarchię? Chętnie bym się zapoznał i ewentualnie wykorzystał w grze.
"Życie jest krynicą rozkoszy; lecz gdzie i hołota pija, tam wszystkie studnie są zatrute..." F.Nietzsche, "Tako rzecze Zaratustra".
Tomasz M.
Rzecznik rodu

Postprzez Rafael » Wt mar 09, 2010 7:13 pm

Nie. To nie moja praca tylko Gościa. zajrzyj na drugą stronę tego działu :D
Rafael
Krewniak

Postprzez Piotr P. » Wt mar 09, 2010 10:22 pm

Nie o to chodziło za bardzo... Nawet nie jestem w stanie przebrnąć przez ten tekst napisany dla fanów zliczania cyferek... W ogóle nie podoba mi się taka autorska twórczość. W tekście nie ma mowy o modułach technomantycznych z podręcznika. Dla mnie artefaktem jest sam pancerz, który posiadając odpowiednio dobrane moduły będzie miał jakieś określone właściwości. Jeśli są to połączone mechanizmami elementy pancerza zbroi, to rachunki ograniczyłbym tylko do obliczenia tego ciężaru i wynikających z niego modyfikatorów zależnych od udźwigu, czy percepcji = i nic więcej.

Przykładowo: (1) Artefakt "Vittoria", czyli staroświecka półzbroja wykonana ze stali i ozdobiona miedzianymi inkrustowanymi złotem ornamentami, składająca się z kilku części właściwego pancerza: płyta napierśna z folgami, szorc i taszki, naramiennik z płotem, opacha, nałokietnik, zarękawie (wszystko ochrania prawą stronę)(1,7 punktów ochrony). A w nim moduły: Transformacja, Technosfera, Listwa, Teleporter, Wywołanie magnetyzmu, Strefa Antykinetyczna. Po aktywowaniu modułów w artefakcie półzbroja rozkłada się ochraniając miejsca dotychczas nieosłonięte, tworząc pełną zbroję płytową, zapewniając dodatkowe punkty ochrony i uniemożliwiając trafienie z odległości, a zmniejszając szansę trafienia w zwarciu, do poruszania wykorzystuje się teleportację, a wywołanie magnetyzmu stosuje się jak broń bojową w walce.

Taki artefakt wymyśliłem wcześniej, a teraz pracuję nad czymś bardziej skomplikowanym i myślącym.

A tak przy okazji: co sądzicie o takim mechu, czy innym pancerzu wspomaganym, czy nawiązuje do klimatu Klanarchii?
http://cache.gawker.com/assets/images/g ... gure-2.jpg wersja I pancerza Iron Mana
http://www.firstshowing.net/img/iron-man-cci-mark1.jpg ten sam co wyżej
http://concept1027.com/temp/jpg/cotn-human.jpg mecha
http://img528.imageshack.us/img528/2883/mech3lf.jpg kolejny mecha
Piotr P.
Krewniak

Postprzez Sztrasny » Śr mar 10, 2010 9:17 am

Iron man fajny, tylko z innym hełmem może :D
Ten pierwszy mech moim zdaniem za bardzo trąci SF, drugi pasuje chyba do konwencji, ale raczej w charakterze upiora albo wytworu kultystów wielkiego K
Sztrasny
Specjalista

Postprzez Tomasz M. » Śr mar 10, 2010 10:23 am

Iron Man zwłaszcza z ilustracji nr 1 jest mniej więcej pod klimat... Pamiętaj Piotrze - w zasadzie tylko elementy hydrauliczno - pneumatyczne, do tego nieco ekscentrycznych dodatków, żadnej połyskującej nowością stali :) Do tego tajemne znaki okultystyczne ryte na elementach egzopancerza, miotacz ognia lub toksyn itd, itp. Nie za "nowocześnie", bez SF :) Str.42 podręcznika - tam masz "przykładowy" egzopancerz, taki typowy dla Klanarchii...

Niech inspiracją jeżeli chodzi o misterność wykonania i ogólne wrażenia estetyczne będą dla ciebie pancerze okopowe z I wojny światowej :)
http://img13.imageshack.us/img13/4506/z ... mor001.jpg

Bo to za bardzo steampunkowe niestety...
http://img.photobucket.com/albums/v215/ ... Armour.jpg
"Życie jest krynicą rozkoszy; lecz gdzie i hołota pija, tam wszystkie studnie są zatrute..." F.Nietzsche, "Tako rzecze Zaratustra".
Tomasz M.
Rzecznik rodu

Postprzez Piotr P. » Śr mar 10, 2010 8:01 pm

Misterność i ogólne wrażenia estetyczne są powalające hehehe ale jest w tym te coś ;)

Zainspirowany filmem o Iron Manie, a w szczególności biografią tego super-bohatera, dałem pod ocenę ten właśnie pancerz wspomagany (Mark I został wybudowany podczas II wojny światowej, gdyby teraz pomyśleć jak by wyglądać mógł jego przodek walczący w tej pierwszej wojnie, to mielibyśmy typowy egzopancerz). Chodź nie jest to typowy mecha, o którym myślałem, a tylko ciężka zbroja z mojego punktu widzenia, to można podciągnąć to pod ezgopancerz. Typowy egzopancerz to właśnie ten na ilustracji ze str. 42 - tak sobie to wyobrażam, chodź nie chcę stworzyć czegoś identycznego. Podobają mi się te wydłużone nogi mecha - na pierwszej ilustracji przedstawiającej mecha.

Podstawowe moduły były by to: (1) Algorytm Świadomości - "dusza" egzopancerza, do tego (2) Akceleracja i (3) Pole Antygrawitacyjne - żeby poruszał się latając w powietrzu, czy unosząc się nad ziemią, z odpowiednią prędkością wykonując wszelki czynności i ataki, (4) Strefa Antykinetyczna - aby wszelkie pociski chybiły i aby zwiększyć ochronę w zwarciu, (5) Skaner Astralny i (6) Szpony Pożeracza Dusz - dla wejrzenia i walki w Pomroku, a także dodania czegoś na kształt szponów czy pazurów, (7) Tryb Piromancji - jako miotacz ognia, (8) Transformacja - dla zmiany kształtu, (9) Listwa, żeby wstawić po kilka modułów tego samego rodzaju. Dodatkowo: Monitoring, Pluskwa, Eteryczny nadajnik, Syntezator Dźwięków = wtedy mamy samodzielny pancerz wspomagany 8-)
Piotr P.
Krewniak

Postprzez Rafael » Śr mar 10, 2010 8:11 pm

litości. mówi się kolejny mech, typowy mech !!!MECH!!! nie mecha! - (sorry, nie mogłem się powstrzymać)
Rafael
Krewniak

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Strona główna forum

Powrót do Twórczość własna