Od kilku dobrych lat gram sesje na IRC`u. I powiem, że nawet się udają.
Układ jaki mamy z stałymi graczami jest następujący.
Opis postaci - dość szczegółowy, fragmenty historii. W czym jest dobra. Jakieś szczególnie wyróżniające się elementy ekwipunku.
Gramy na czysty storytelling. Żadnych rzutów. Ja osobiście ufam swoim Narratorom.
Jedyne punkty sprzeczne są takie kiedy Narrator np zapomina, że opisałeś swoją postać jako wystarczająco opanowaną i zręczną żeby nawlekać igłę podczas lotu w dół przepaści (oczywiście w celu zszycia spadochronu)i sugeruje, że masz problem z jakąś banalna sprawą jak przeskoczenie z budynku na budynek, albo w neurochirugicznej operacji
Zalety takiego grania:
Czas na zastanowienie się, możliwość prowadzenia kilku wątków naraz (priv) o których gracze nie są nawzajem świadomi. Przykładowo gracze mogą siedzieć przy ognisku robiąc sobie strawę, a jednocześnie tak naprawdę jednego może próbować opanować demon co się dzieje całkowicie na prv. Oczywiście można to też robić na żywo jednak kiedy gracze nie są całkowicie świadomi, że dzieje się coś niezwykłego - efekt takiego działania jest często dużo ciekawszy.
Nie musimy wychodzić z domu. Słuchamy czego chcemy.
Wady:
Gracze jak i Narrator powinni stosunkowo szybko pisać
Brak mimiki, mowy ciała jako gracza (wszystko opisuje się jako postać)
Brak grania tonem głosu.
Dla wielu osób - Brak kości jest nie do przeskoczenia
Kilka zasad jakie istnieją podczas samej rozgrywki:
Wypowiedzi postaci zaczynamy od myślnika
- Cholera... ten upiór zaczyna mnie drażnić
Akcje graczy ogólne zaczynami od /me (funkcja IRC`a)
/me wyciąga kołek z walizeczki i uśmiecha się ponuro do spętanego srebrnymi okowami wampira
Pytania do Narratora zadajemy na Priv albo na ogólnym kanale w nawiasach kwadratowych
[Chcesz mi powiedzieć, że on właśnie jednym pazurem przeciął ścianę katedry?!]
Jeżeli odchodzimy od klawiatury informujemy o tym współgraczy
[AFK 2 min, ide po herbatę]
To chyba tyle, mogę kiedyś wkleić logi z kilku sesji. Czyta się to jak dobrą powieść
Jeżeli będą chętni gracze. Mogę się podjąć prowadzenia. A i również chętnie zagram.